Libjiesbåaloe

När samerna från samevistet på kärleksudden blev bortkörda av den nya tiden och bygget av fabriken i Köpmanholmen kan man tänka sig att de tappade ett smycke av något slag i gräset. Många är vi som legat på knä och letat en ring eller ett örhänge som gömmer sig bland grässtråna.

Här är tanken att en detalj från en samisk silverkrage, en hängknapp, blev kvar. Silverkragen använde de sydsamiska kvinnorna vid fest och bröllop.

Samekvinnan som la en förbannelse över fabriksbygget – en gång ska här åter bli fäbodvall- fick till slut rätt. I den planerade parken glimmar det till mellan buskar och träd. I gräset ligger ett förstorat smycke, ca 1,50 i diameter, utfört i högblankpolerat rostfritt stål. Ett smycke som kopplar tillbaka till de som en gång bodde på platsen, ett smycke som utsmyckning och markering av platsen. Ett smycke som refererar till den kvinna som måste varit en stark personlighet, en detalj från den kvinnliga sydsamiska dräkten, ett silversmycke som pratar om det samiska silvret.

Konstnär
Helena Byström

Information
Installerades år 2014
i Nätra

Örnsköldsviks Museum Konsthall  Läroverksgatan 1, 891 88 Örnsköldsvik  Telefon  0660-886 07    E-post